cerpen, seerah

Homesick

"Uitt.. ape temenung temenung tu. Focus sikit.." tegur Hakim pada kawannya yang sorang tu. Firdaus tersentak. "Huh?" Baru perasan Hakim cakap dengan dia. "Ape kau cakap tadi?" Hakim buat muka malas nak layan "hmm..takde ape lah." Firdaus pun biarkan aje. "Kau okay tak ni? Ade pape ke?" Hakim tanya lagi. Risau. Firdaus diam lagi. "Homesick… Continue reading Homesick

Advertisements
dakwah dan tarbiyyah, motivasi, quran, tadabbur

Tadabbur Surah Al ‘Ala

Dulu kecik kecik, Kita selalu main radio buruk. Untuk yang tak tau, Dia macam kita bagitau satu passage of cerita, Pastu setiap orang dalam group, Let say ada 5 orang, Setiap seorang kena pass pass cerita. Orang pertama akan dapat cerita tu dari source sebenar (pengadil), Dia kena ingat setiap satu detail, Tak boleh salah.… Continue reading Tadabbur Surah Al ‘Ala

dakwah dan tarbiyyah, kisah sahabat, motivasi, tarbiyyah

Meneladani Saad bin Muadz

Kekadang bila kita pusing belakang, Tengok balik siapa kita dulu, Banding dengan siapa kita sekarang, Terbit rasa regret. Regret dengan apa yang pernah kita buat dulu. Regret dengan masa lalu. Regret dengan jahiliyah yang kita pernah buat satu ketika dulu. Regret dengan kebodohan dan kebudak budakan kita dulu. Regret kenapa tak tau tujuan hidup kita… Continue reading Meneladani Saad bin Muadz

cerpen, dakwah dan tarbiyyah, dnt, tarbiyyah

Kerana Sebuah Doodle

Sejak amik Psychopathology last semester, Rasa macam makin boleh feel perasaan orang yang ada mental illness ni. Rasa macam boleh bayang how does it feels to be in their shoes. Dari last semester, Selalu satu class dengan sorang omputih ni. Kita namakan dia XX. Dan kitorang akan selalu duduk sebelah sebelah tapi selang 1 kerusi.… Continue reading Kerana Sebuah Doodle